Alimentarea cu apă curentă este una dintre problemele stringente ale localităţilor rurale din Dolj. Primarii aşteaptă bugetul pentru a începe lucrările sau pentru a le continua. În unele comune, proiectele pe această investiţie stagnează de mai bine de trei ani.
Localnicii din comuna Daneţi se ocupă nu numai cu producţia de pepeni, ci încearcă să revină la activităţi mai vechi, cum ar fi cultura tutunului. În această perioadă, oamenii pregătesc răsadurile. „Producţie mare de tutun era înainte de revoluţie. Pe parcurs, a mai scăzut. O perioadă de trei ani, numai o firmă spaniolă se ocupa de producţie, livrare. În cele din urmă a plecat. Anul trecut, s-a reluat activitatea pe plan mai mare şi s-au plantat peste 80 de hectare. Şi anul acesta este posibil să fie mai mult. Cererea este destul de mare, pentru că în comună există şi o firmă din Ungaria, care îl cumpără. Singura problemă este ca vremea să ţină cu noi şi să nu fie secetă ca astă-vară, când producţia a fost compromisă şi unele contracte au fost reziliate“, a precizat primarul comunei, Constantin Spiridon.
Preţul mediu pentru un kilogram de frunze uscate de tutun este de 5,5 lei. Cei care plantează tutun beneficiază şi de o subvenţie de la stat în valoare de 1.350 de euro pe hectar, care le amortizează investiţiile.
Ţevile de la reţeaua de apă ruginesc
În ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare a comunei, primarul din Daneţi spune că nu s-au mai acordat bani pentru alimentarea cu apă.
Lucrările începute în urmă cu mai bine de trei ani sunt realizate în proporţie de 60%. „Fără bani nu mai putem continua nici ceea ce am început. Asta ne afectează cel mai mult, mai ales în proiectul de alimentare cu apă început în 2009. Deja ţevile au început să ruginească“, a spus Constantin Spiridon.
Primăria se aşteaptă ca bugetul de anul acesta să permită finaliza