Nivelul arieratelor a atins pragul de 1,18 miliarde de lei, astfel că, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a transmis o circulară către Consilii Judeţene şi primării în care le cere să-şi plătească datoriile.
„Având în vedere ordinea stabilită de lege pentru aceste sume, vă rugăm să luaţi toate măsurile ce se impun, astfel încât, consiliul judeţean să aloce cu prioritate sume pentru achitarea arieratelor înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale şi, numai după achitarea integrală a acestora, să aloce sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală”.
Aşa sună “directiva” transmisă de Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget Consiliilor Judeţene şi primăriilor. Nivelul arieratelor a crescut la 1,18 miliarde de lei în luna ianuarie, cu aproximativ 40% mai mult decât evaluarea făcută pentru luna decembrie a anului trecut. Totuşi, decizia şi directiva lui Voinea i-a înfuriat pe aleşi, care s-au plâns premierului că dacă se plătesc toate arieratele nu mai pot susţine proiectele locale.
La sfârşitul lunii februarie, Consiliile Judeţene şi primăriile au primit o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să “ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor.
În document, se precizează că doar după plata acestor arierate se vor aloca sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Şefilor de Consilii Judeţene li se reaminteşte că există o lege pentru reducerea arieratelor, dar şi un angajament luat în faţa Fondului Monetar Internaţional.Potrivit documentului, sumele defalcate din TVA pe care le primesc judeţele, dar şi cele din taxele locale şi impozite se