Sute de cazuri sociale rezolvate anual înregistrează Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, care a ajuns inclusiv să definitiveze dosare de încadrare în grad de handicap, pe lângă serviciul de taxi, oferit gratuit.
Bătrâni fără puteri şi fără sprijin, copile care aduc pe lume prunci fără să-i fi dorit, bolnavi veşnic abonaţi la serviciile medicale pentru că nu urmează tratamentul, cu toţii au nevoie de sprijin social pentru a ajunge acasă sau pentru a avea un loc pe care să-l numească astfel. Aproximativ 600 de pacienţi au avut nevoie, anul trecut, de serviciile asistenţilor sociali ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Când personalul medical şi-a terminat treaba, iar pentru pacienţi nu se mai găseşte nicio soluţie pentru a se prelungi spitalizarea, începe munca asistentului social. Mai întâi discuţii cu pacientul, după care contactarea autorităţilor din localitatea de domiciliu, a familiei etc.
„Sunt cazuri în care este vorba doar de a-i transporta acasă, pentru că sunt atât de săraci încât nu-şi permit, şi nu au aparţinători, însă sunt şi cazuri complexe, de care ne ocupăm luni de zile. Am definitivat inclusiv dosare de încadrare în grad de handicap, sau pentru internarea într-un centru de ocrotire”, spune Georgeta Năstase, asistent social.
Cele mai impresionante cazuri sunt însă cele ale bătrânilor rămaşi fără sprijin după o viaţă de muncă.
„Sunt oameni care au muncit, le-au făcut case la copii, iar când îi duci acasă după o perioadă destul de mare de spitalizare, te trezeşti că n-ai unde să-i laşi. Ţi se închide poarta în faţă, sau ţi se spune «Nu la mine, să se ducă la ălălalt!». Mi s-a întâmplat cu o bătrână din zona de nord a judeţului. Şi copiii nu erau oameni săraci, aveau case frumoase, aveau posibilităţi. Dar, cum nu există o lege care să oblige copiii să aibă grijă de părinţi...! De multe ori, de ruşine, nici