Cand structurile criminale si practicile lor penetreaza masiv finantele si economia legala, sub ochii inchisi sau ingaduitori ai unor politicieni, atunci sistemul de valori democratice e in pericol. „Economia gangstereasca nu e in fond altceva, decat faptul ca segmente ale economiei si ale elitei politice se supun presiunii mafiote, dezamorsandu-se astfel constitutia democratica. Sectoare ale economiei coopereaza cu gangsteri, cu sindicate criminale, pentru a obtine profit. E absolut indiferent, daca banul e murdarit cu sange”. Astfel explica jurnalistul de investigatii Jürgen Roth premisa cartii sale, cu titlul socant Economia gangstereasca. E un nou act de curaj si perseverenta in dezvaluirea unor practici criminale si corupte, pe care il initiaza autorul german.
Economia gangstereasca. Cum ne cumpara criminalitatea organizata ("Gangsterwirtschaft. Wie uns die organisierte Kriminalität aufkauft") a aparut pentru prima data la editura Eichborn, in 2010. La finele anului trecut, in 2012, cartea a fost completata si actualizata, aparand la Heyne Verlag din München. Autorul s-a nascut in 1945 si locuieste la Frankfurt, e un renumit ziarist si autor de investigatii. Atentia lui s-a indreptat nu doar asupra Germaniei (Der Deutschland-Clan -2006, Anklage unerwünscht – 2007, Mafialand Deutschland -2009) ci si, in ultimii ani, tot mai mult spre Austria, Rusia, tarile din Balcani si Europa de Est.
Acum doi ani, autorul mi-a acordat un interviu la Frankfurt, cu privire la cartea sa "Unfair Play. Jocurile murdare din sport" (Eichborn, septembrie 2011) unde se refera si la Romania, in capitolul "Gaura neagra din Europa". Anul trecut in iulie, scriam despre noua sa carte "Gazprom - teribilul imperiu, o carte despre energia ca arma, sursa de putere si imbogatire a alesilor unui sistem" (Westend, aprilie 2012). Jürgen Roth e un tip calm, cu gesturi cumpatate