De câţiva ani, a schimbat chilia cu arhivele Securităţii şi truda la mănăstire cu truda de a găsi şi intervieva ultimii supravieţuitori ai terorii comuniste. Pe vremuri, vroia să realizeze un Pateric al închisorilor comuniste. Truda lui documentară, susţinută de oameni de suflet, s-a închegat însă în seria „Să nu ne răzbunaţi!”, cuvintele rostite de Mircea Vulcănescu la Aiud. Acum, caravana conferinţei şi lansării monahului Moise a ajuns şi în Baia Mare.
E foarte greu să cuprinzi chintensenţa unei generaţii de sacrificiu. A unei generaţii care a spălat cu viaţa şi suferinţa extremă păcatele, onoarea şi istoria Neamului. Totuşi, parcă nicio frază nu ilustează mai bine înălţarea prin suferinţă şi eroism decât cuvintele lui Mircea Vulcănescu: „Să nu ne răzbunaţi!”, rostite la Aiud, una dintre cele mai crunte temniţe comuniste, în plin proces de „lichidare” lentă a elitelor acestui neam devenite „duşmani ai poporului”.
Păstrând proporţiile, sintagma e aidoma cuvintelor rostite pe cruce de Mântuitor: „Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac!”. O atitudine prin care eroismul a fost ridicat la rang de sfinţenie. Mai ales că acest testament a fost rostit atunci, în plină prigoană, când nu se întrevedea nicio speranţă de ieşire...
De aceea, seria documentară a Monahului Moise poartă acest nume. Seria a început cu „Sfântul Închisorilor”, carte dedicată lui Valeriu Gafencu. Monahul Moise a început documentarea la această carte şi munca de documentare după ce a citit „Jurnalul fericirii”, cartea lui Nicolae Steinhardt. A primit binecuvântăre şi sfaturi să editeze „Sfântul Închisorilor” şi, în timp ce lucra la această carte, a aflat despre alte vieţi pilduitoare. Aşa, volumul a devenit serie: „Să nu ne răzbunaţi!”, iar cu ajutorul lui Dan Puric, cartea este însoţită şi de un CD, cu un film documentar.
Cartea, însoţită d