Ritmul mediu anual de creştere este de 23%, dezvoltarea sectorului ecologic este dovedită în principal de creşterea numărului de producători implicaţi
Fermierii spun că pregătirea terenului, certificarea producătorilor bio şi exportul de produse ecologice sunt de durată
Având un ritm mediu anual de creştere de 23%, dezvoltarea exponenţială a sectorului ecologic din România este dovedită în principal de creşterea numărului de producători implicaţi, concomitent cu multiplicarea suprafeţelor cultivate în sistem ecologic.
Fermierul Ioan Ciocan spune că în ultima perioadă se tot vorbeşte de agricultura ecologică, dar atrage atenţia că trebuie avut în vedere că pregătirea terenului necesită timp. "Ca să faci agricultură ecologică îţi trebuie cel puţin trei ani ca să pregăteşti terenul pentru a nu mai exista nici urmă de pesticide sau erbicide, pentru că acestea persistă 1-2 ani după ce le-ai dat. Dacă eu vreau să mă apuc de agricultură ecologică şi cultiv, iar până acum am dat cu erbicide şi îngrăşăminte chimice, nu o să-mi zică nimeni dacă vine şi-mi face analiza după un an că este ecologică, pentru că are remanenţă în sol, deasupra plantei şi asupra produsului finit. Acest aspect dă de gândit pentru cei care iau în calcul să cultive ecologic", a declarat, pentru Curierul Naţional, fermierul Ioan Ciocan.
"Producătorul bio o să crească preţul"
El a afirmat că un alt lucru de care trebuie ţinut cont este acela că fermierii vor trebui să facă cursuri de specializare, dar şi că produsele eco va trebui să fie mult mai scumpe, pentru că producţiile vor fi la jumătate. "În primul rând fermierii trebuie să facă cursuri de specializare pentru a fi fermieri bio. Un alt aspect este acela că aceste produse ecologice va trebui să fie mult mai scumpe, pentru că şi producţiile vor fi la jumătate. Nu toată lumea o să-şi permită să mănânce