Autorităţile nu s-au învăţat minte după regretatul incident de la Viişoara, unde o elevă şi-a pierdut viaţa şi în zeci de şcoli din Dâmboviţa, încă se mai foloseşte haznaua din fundul curţii. Primăriile, în subordinea cărora se află unităţile şcolare, dau vina pe lipsa fondurilor, în timp ce Inspectoratul Şcolar aruncă vina pe edili, întrucânt nu sunt “gospodari”.
La şcoala din Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa de exemplu, atât elevii cât şi cadrele didactice folosesc un WC vechi de 70 de ani. Pereţii stau să cadă, acoperişul stă atârnat în două cuie, iar de curăţenie nici nu se poate vorbi.
“Sunt ceva ani de când nu s-a mai investit major. Mici reparaţii s-au mai făcut: o uşă, o văruială, o tablă. Jumătate de şcoală este reabilitată şi sunt condiţii ok şi pentru noi şi pentru copii. Când avem nevoie mergem unde merg şi copiii, adică în curtea şcolii. Cum să fie? Acceptăm ceea ce avem”, ne-a spus Luminiţa Preoteasa, director adjunct al Şcolii Generale Corbii Mari.
Şcoala Generală din Corbii Mari este inclusă într-un proiect de reabilitare demarat încă din 2008, însă nu au venit toţi banii. Ar mai fi nevoie de încă 4 milioane de lei de la Ministerul Educaţiei.
“Sunt şi alţi primari şi alte primării şi alte Consilii Locale, care au avut situaţii asemănătoarea şi pot să vă citez cazul celebru de la Ulmi, Viişoara unde s-a întâmplat nenorocitul accident. Mâine, poimâine se împlineşte exact un an de zile de la tragicul eveniment. Acolo primarul a făcut grupuri sanitare în incintă, finalizate în iarna trecută, prin resurse bugetare proprii”, a declarat prof. Ovidiu Băsceanu, inspecor adjunct ISJ Dâmboviţa.
Chiar dacă la capitolul sanitar, Şcoala din Corbii Mari stă extrem de prost, nefiind nici autorizată, în jumătate de şcoală se învaţă în condiţiie europene, cu termopane la clasă, cu laborator d