Parlamentul Ungariei a adoptat luni controversatul proiect de modificare a Constituţiei, deşi critici vehemente au venit din partea Consiliului Europei, Uniunii Europene şi din partea opoziţiei de la Budapesta.
Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari
Amendamentele, care limitează în principal competenţele Curţii Constituţionale, au fost adoptate cu 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 de abţineri. Aşadar, luni după amiaza a avut loc un vot crucial în Parlamentul Ungariei, vot relativ la cel de-al patrulea amendament la noua Constituție intrată în vigoare anul trecut, votată exclusiv de majoritatea de două treimi a partidului conservator Fidesz.
Amendamentul privește un set de articole de lege care anterior fuseseră anulate de Curtea Constituțională, dar care acum încorporate în textul Constituției vor ieși din competența de judecare și sancționare a Curții. Potrivit amendamentului, atribuțiile Curții Constituționale sunt din nou limitate, de astă dată în domeniul jurisprudenței referitoare la Constituția de dinainte de 2012. O altă limitare a competențelor Curții Constituționale este interdicția cuprinsă în textul legii fundamentale de a se pronunța asupra constituționalității textului Constituției și a modificărilor acesteia.
Noile reglementări vor avea un impact important asupra drepturilor fundamentale, ca libertatea presei, libertatea religioasă, libertatea de mișcare și de opinie. Numai câteva exemple: amendametul ar exclude din conceptul de familie cuplurile trăind în concubinaj și cele de același sex, ar penaliza prezența în spațiul public a persoanele fără adăpost, ar limita posibilitatea legală de critică și opinie privind persoanele publice, ar obliga la munca în Ungaria sau în caz de emigrare la rambursarea costului studiilor celor din învățământul superior finanțat de stat, ar interzice publicitatea politică