De ceea ce le-au fost frică salariaţilor de la Feral, n-au scăpat. Delegaţia tulceană alcătuită din prefectul Lucian Simion, vicele Consiliului Judeţean, Vasile Strat, administratorul Feral, Vasile Anagnoste, directorul mecano-energetic Gheorghe Ghizilă şi liderul sindical Cornel Blaja, s-a întors de la Bucureşti cu veşti deloc bune. În sensul că discuţiile de la Ministerul Energiei, personal cu ministrul Constantin Niţă, s-au terminat cu o concluzie: revendicările salariaţilor de la combinatul tulcean, care să permită supravieţuirea acestuia, nu se pot aplica decât de la 1 ianuarie 2014. Sau cum făcea haz de necaz paznicul de la combinat, nu muri măgare că la vară îţi dau fân. În această situaţie extrem de delicată conducerea Feral se vede nevoită să continue procedura de disponibilizare a celor 300 de salariaţi; şi să închidă combinatul de tot.
Ce au cerut sindicaliştii de la ministru
Pachetul de revendicări pe care le-au scandat şi în Piaţa Civică i-a fost prezentat de cele mai autorizate voci, personal ministrului Energiei, Constantin Niţă. Adică, pentru supravieţuirea Feral: lEliminarea certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie lEliminarea taxei de cogenerare pentru marii consumatori de energie lReducerea tarifelor reglementate care se adaugă la preţul energiei pentru marii consumatori.
A fost pentru prima dată când o delegaţie a combinatului nu a mai cerut un preţ rezonabil al energiei electrice, cum s-a insistat de fiecare dată, ci doar eliminarea unor taxe care ridică costurile cu produsul finit şi, astfel, imposibilitatea de a mai funcţiona.
Misiune imposibilă
Nici chiar delegaţia nu-şi făcea iluzii înainte de a intra la ministru. Bunăvoinţă, înţelegere, însă, a existat din ambele părţi. Maximul promis de ministrul Niţă la discuţii a fost eliminarea acelor „cocoaşe” reclamate de tulceni de la 1 ianuarie 2014, dup