Absenţa părinţilor din viaţa copiilor lasă urme asupra comportamentului şi educaţiei celor mici. Copiii lăsaţi multe ore la creşă şi la grădiniţă pot avea rezultate slabe la vârsta şcolară şi pot dezvolta probleme emoţionale, atenţionează specialiştii.
Dezvoltarea emoţională a copiilor depinde în mare măsură de numărul de ore pe care părinţii îl petrec alături de ei, atenţionează Jonas Himmelstrand, preşedintele Asociaţiei Educatorilor la Domiciliu din Suedia şi autorul unui studiu care va fi prezentat integral în cursul acestei săptămâni.
În Suedia, nouă din zece copii îşi petrec primii ani din viaţă în creşe şi în grădiniţe. „În şcolile suedeze se înregistrează cel mai mare număr de absenţe, cea mai mare lipsă de disciplină, cele mai mari distrugeri şi cel mai indecent limbaj, în comparaţie cu şcolile din celelalte ţări europene“, spune expertul, citat de publicaţia „Daily Mail“. Acesta crede că părinţii care îşi lasă copiii la creşă pentru a reveni la serviciu ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua decizia, pentru că ea are urmări asupra viitorului celor mici.
„Integrarea copiilor în colectivitate de la vârste mici poate avea ca efect dispariţia ataşamentului de părinţi, lucru care va afecta dezvoltarea psihologică a copilului, capacitatea lui de învăţare şi transmiterea moştenirii culturale de la o generaţie la alta. De aici derivă agresivitatea în şcoli, formarea găştilor de adolescenţi, promiscuitatea şi lipsa evoluţiei culturale“, mai spune Jonas Himmelstrand.
Obezitatea, un alt pericol
Acestea nu sunt singurele riscuri care îi pândesc pe micuţii duşi la creşă şi la grădiniţă. Ei au şi un risc de obezitate mai mare, atenţionează specialiştii canadieni de la Universitatea din Montreal. Potrivit unui studiu pe care l-au publicat la sfârşitul anului trecut, un copil dus la creşă are un risc cu 50% mai mare de a