După ce a pompat miliarde în amenajarea râului Săsar în locuri alese „pe sprânceană”, reprezentanţii Direcţiei Apelor Someş Tisa pot culege acum „roadele”: săptămâna trecută zidurile de sprijin ale râului Săsar s-au prăbuşit. Da, e nevoie din nou de bani.
De aproape un deceniu, Guvernul pompează miliarde într-un proiect ce pare fără sfârşit: amenajarea malului Săsar în Baia Sprie. Încă de gloriosul debut al proiectului, GAZETA de Maramureş a tot scris despre modul discreţionar în care s-au stabilit „urgenţele” şi s-au executat lucrările. Deşi existau zone de risc chiar în centrul oraşului, s-au consolidat malurile din zone periferice. Evident, dintr-un motiv întemeiat: îi „apărau” pe potentanţii zilei. În total, circa 2,5 milioane de lei. Iar povestea încă nu e nici pe departe închisă.
Săptămâna trecută, Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Baia Sprie a alertat Prefectura în legătură cu degradarea zidurilor de sprijin în albia râului Săsar, care traversează oraşul Baia Sprie. Oamenii din zonă sunt speriaţi că li se vor urni şi casele. Maria Topan a declarat: „Zidul de sprijin din apropierea gospodăriei personale este urnit. Nu dispunem de fondurile necesare pentru efectuarea reparaţiilor, iar agravarea situaţiei poate duce la punerea în pericol al imobilului. De asemenea, fenomenul de erodare poate antrena curtea gospodăriei.” Situaţia nu e deloc roz.
Prefectul Sorin Rednic a declarat că specialiştii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au identificat că zidul de sprijin de pe malul stâng al râului, strada Matei Corvin, unde este amplasată gospodăria, este prăbuşit pe o lungime de 10 metri. Zidul a fost realizat din zidărie de piatră cu mortar de ciment, lucrare care a fost executată de fosta Centrală a Minelor, între anii 1960-1965, lucrare care nu se regăseşte în patrimoniu