În judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui şi Botoşani instanţele de judecată au sancţionat furtul de energie electrică şi executarea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea. Persoanele vinovate de aceste infracţiuni au primit pedepse ce variază între 6 luni şi 6 ani de închisoare, stabilite prin sentinţe definitive şi irevocabile sau prin sentinţe în prima instanţă.
E.ON Moldova Distribuţie atrage atenţia persoanelor care consumă sau au intenţia de a consuma fraudulos energie electrică asupra faptului că furtul de energie constituie infracţiune prevăzută şi sancţionată de Codul Penal, iar identificarea acestor situaţii constituie o preocupare permanentă a companiei.
Totodată, E.ON Moldova Distribuţie avertizează că intervenţiile neautorizate şi utilizarea unor instalaţii improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante.
În ultimul an, instanţele de judecată au dat sentinţe cu închisoare în 16 dosare penale, pentru aproximativ 20 de persoane din judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui şi Botoşani, pentru furt de energie electrică şi executarea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea.
Consumul fraudulos de energie influenţează calitatea serviciilor, determinând variaţii de tensiune şi întreruperi ale alimentării cu energie, mai ales în situaţia în care capacitatea reţelei de distribuţie este depăşită.
Capacitatea reţelelor electrice este calculată astfel încât să furnizeze energie la parametri de calitate tuturor consumatorilor racordaţi legal, dar acest calcul poate fi efectuat doar în baza consumului cunoscut de energie electrică, nu şi a celui fraudulos.
Prin urmare, este în interesul consumatorilor şi spre beneficiul lor să semnaleze cazurile de furt de energie, pentru ca aceste situaţii să poată fi stopate. Rugăm con