In judetele Iasi, Bacau, Vaslui si Botosani instantele de judecata au sanctionat drastic furtul de energie electrica si executarea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea. Persoanele vinovate de aceste infractiuni au primit pedepse ce variaza intre 6 luni si 6 ani de inchisoare, stabilite prin sentinte definitive si irevocabile sau prin sentinte in prima instanta.
E.ON Moldova Distributie atrage atentia persoanelor care consuma sau au intentia de a consuma fraudulos energie electrica asupra faptului ca furtul de energie constituie infractiune prevazuta si sanctionata de Codul Penal, iar identificarea acestor situatii constituie o preocupare permanenta a companiei noastre.
Totodata, E.ON Moldova Distributie avertizeaza ca interventiile neautorizate si utilizarea unor instalatii improvizate pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si pagube materiale importante.
In ultimul an, instantele de judecata au dat sentinte cu inchisoare in 16 dosare penale, pentru aproximativ 20 de persoane din judetele: Iasi, Bacau, Vaslui si Botosani, pentru furt de energie electrica si executarea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea.
Consumul fraudulos de energie influenteaza calitatea serviciilor, determinand variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie, mai ales in situatia in care capacitatea retelei de distributie este depasita.
“Capacitatea retelelor electrice este calculata astfel incat sa furnizeze energie la parametri de calitate tuturor consumatorilor racordati legal, dar acest calcul poate fi efectuat doar in baza consumului cunoscut de energie electrica, nu si a celui fraudulos. Prin urmare, este in interesul consumatorilor si spre beneficiul lor sa semnaleze cazurile de furt de energie, pentru ca aceste situatii sa poata fi stopate