Fostele state comuniste din Uniunea Europeană trebuie să iasă din siajul Occidentului şi să-şi urmeze propria cale „fără să se uite la UE“ sau să asculte de „birocraţii de la Bruxelles“, este mesajul transmis de premierul Ungariei Viktor Orban celorlalte ţări din Europa de Est. Unde a ajuns Ungaria urmând propriul drum? La cea mai mare datorie publică din regiune, a doua recesiune din ultimii patru ani şi un război mocnit cu UE în privinţa politicilor economice şi protejarea democraţiei şi a drepturilor omului, dar şi la unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai.
„Ţările din Europa Centrală şi de Est ar trebui să-şi creeze propriile politici fără să se uite la UE. Nu trebuie să ascultăm la tot ceea ce spun birocraţii de la Bruxelles. În trecut, când eram în tranziţie, era bine să cauţi soluţii la economiile din Vest. Dar astăzi zona euro are probleme mai mari decât are economia Ungariei“, a declarat Orban.
Anterior, Orban a comparat UE cu Uniunea Sovietică şi a avertizat că Bruxellesul poate submina independenţa naţională şi democraţia. Idei similare au venit din partea altor lideri din regiune, precum fostul preşedinte al Cehiei Vaclav Klaus, scrie The Scotsman.
Şi tocmai de subminarea democraţiei îl acuză liderii occidentali pe Orban. Mii de unguri au ieşit săptămâna trecută pe străzi pentru a protesta contra unor modificări ale Constituţiei propuse de guvern despre care spun că le limitează drepturile democratice. Parlamentul, controlat de partidul de guvernământ, va vota astăzi amendamentele. Protestatarii spun că acestea vor avea consecinţe restrictive asupra educaţiei universitare prin interzicerea ca studenţii care au primit ajutoare de la stat să plece din ţară pentru a lucra după terminarea studiilor, notează Deutsche Welle.
Altă prevedere restricţionează campania electorală la mass-media controlate de stat. Guvernul