Un fel de mâncare popular datorită reputaţiei sale ca fiind un produs sănătos nu reprezintă întotdeauna cea mai bună combinaţie de alimente nutritive, unele variante ale prânzului considerat uşor atingând un nivel de calorii mai ridicat decât un meniu de fast-food.
Valorile nutriţionale ale sushi-ului, în special ale versiunilor occidentale, nu sunt întotdeauna potrivite pentru o dietă sănătoasă şi eficientă privind pierderea de kilograme, scrie Daily Mail. Potrivit dieteticianului Rachel Beller, care tratează acest subiect în cartea ei, un “prânz uşor” cu sushi poate constitui o supradoză de calorii şi carbohidraţi.
“Un rulou sushi tipic conţine între 290 şi 350 de calorii şi are un nivel de carbohidraţi care poate ajunge echivalent cu cel al patru felii de pâine”, spune Beller.
De exemplu, continuă ea, ruloul California (sushi rulat, cu o mică bucată de peşte şi avocado, plus maioneză) este echivalent cu două sandwichuri umplute cu rulouri de peşte, o felie de avocado şi câteva legume.
Editorii de la Daily Mail prezintă în continuare o listă de motive pentru care ar trebui să renunţaţi la consumul regulat de sushi:
Conţine foarte puţin peşte
Acelaşi rulou California amintit mai sus sau un nigiri (orez cu peşte deasupra) conţine doar 5 grame de peşte, în timp ce doza zilnică de peşte recomandată este de 140 de grame, cel puţin de guvernul britanic. Aceasta ar însemna că respectarea dozei zilnice presupune consumul de 28 de rulouri sushi.
Dintre toate felurile de sushi, sashimi este cea mai bună opţiune pentru un aport mai consistent de proteine, grăsimi omega-3, vitamine şi minerale, având şi un nivel scăzut de carbohidraţi procesaţi. Sashimi constă în felii de ton sau somon crud sau uscat.
Normele emise de guvernul britanic precizează că femeile însărcinate şi cele care alăptează (sau cele care vor să rămână însărc