În timp ce în Valea Jiului s-au închis minele, în Europa si în lume productia de cãrbune a crescut ametitor
· De ce Uniunea Europeanã impune conditii de mediu draconice pentru energia pe cãrbune în timp ce recunoaste cã nu existã în lume nici un proiect viabil pentru noxe, iar Germania si-a crescut, fãrã probleme, productia de cãrbune?
· De ce chinezii dau târcoale Vãii Jiului când tara lor este cea mai mare consumatoare de cãrbune din lume – si 3.800 milioane tone anual, are 26.000 de mine si 8 milioane de angajati si cautã cu disperare piete de desfacere?
Criza economicã de la nivel planetar a fãcut sã scadã mult consumul de energie datoritã prãbusirilor din industrii. Si cum cãrbunele a fost pus la colt datoritã emisiilor de poluare mediu, stocurile au crescut, ca urmare energia pe cãrbune a devenit una ieftinã, tocmai bunã pentru aceastã perioadã. Ca urmare, în ciuda restrictiilor de privind emisiile de carbon, cererea pentru aceastã resursã a fost considerabilã. Doar în 2008, cel mai ridicat consum s-a înregistrat în China – 1,406
miliarde tone echivalent petrol, SUA – 565 milioane tep si India – 231,4 milioane tep. În Uniunea Europeanã consumul a fost de 301,2 milioane tep (9,1% din total).
Criza economicã cere mult cãrbune
În anul 2012, energia pe cãrbune a avut cea mai mare crestere din lume. Si pentru a nu cumpãra acest cãrbune din tãri care nu se aflã sub sanctiunea protocoalelor de mediu – cum sunt SUA si China, tãri care au productii de cãrbune încât ar putea îngropa o tarã ca România: 997 milioane tone si 3 100 milioane – Canada s-a supãrat si a anuntat retragerea din Protocolul de la Kyoto, protocol ce nu are nici un efect (în loc sã fi scãzut emisiile de noxe urmare a mãsurilor impuse tãrilor aderante, aceste noxe au crescut), dar îi mãnâncã banii si îi omoarã economia…
În Europa, Germania îsi creste productia