Cum puţini proprietari de locuinţe din România ştiu ce li se cuvine potrivit legii, preşedintele Ligii "Habitat", Mihai Mereuţă, ne-a explicat care sunt drepturile acestora. El a precizat şi ce lucrări pot efectua proprietarii în imobilele deţinute fără a avea nevoie de autorizaţie de construcţie.
Membrii asociaţiilor de proprietari au dreptul să participe şi să voteze la adunarea generală şi pot să candideze, să aleagă şi să fie aleşi (dacă au capacitatea deplină de exerciţiu) în structura organizatorică a asociaţiei. "Proprietarii au dreptul să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei în 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele este obligat să răspundă la contestaţie în termen de şapte zile", ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat". Drepturile proprietarilor sunt prevăzute în Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi în Hotărârea de Guvern nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
Structura de rezistenţă nu trebuie modificată
Potrivit legii, proprietarii pot efectua, fără autorizaţie de construcţie, lucrări pentru modernizarea locuinţei care nu modifică structura de rezistenţă sau aspectul arhitectural. Sunt permise, printre altele, reparaţiile la acoperişuri sau terase (fără a se schimba forma şi materialele din care sunt executate), reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară (păstrându-se forma şi dimensiunile), zugrăveli interioare, dar şi exterioare (doar dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor) şi înlocuiri de pardoseli. Se pot face reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racorduril