Proprietarii bunurilor naţionalizate confiscate de regimul comunist vor fi despăgubiţi printr-un sistem de puncte, care vor fi utilizate pentru a achiziţiona, prin licitaţie, imobile scoase la vânzare de către stat.
Noul proiect privind retrocedările evită la maximum recompensările în bani. Potrivit acestuia, imobilele naţionalizate sunt evaluate prin aplicarea grilei notarial valabile la data intrării în vigoare a legii, iar evaluarea se exprimă în puncte. Cu acestea, foştii proprietari pot participa la licitaţii pentru a achiziţiona imobilele pe care guvernul le include în aşa numitul Fond naţional al terenurilor agricole, forestiere şi al altor imobile. Fondul se constituie din terenuri agricole, forestiere şi alte imobile aflate în proprietatea publică sau privată a statului. Astfel că, foştii proprietari deposedaţi de imobile pe timpul regimului comunist, cărora nu le pot fi restituite, ar putea primi câte un punct pentru fiecare leu din valoarea casei. Numărul de puncte se stabileşte după scăderea valorii actualizate a despăgubirilor încasate pentru imobilul evaluat.
În condiţiile în care titularii deciziilor de compensare vor putea valorifica punctele, aceştia vor avea ocazia de a participa săptămânal la licitaţiile naţionale de imobile din Fondul Naţional. În termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, titularul care face dovada că a participat la cel puţin trei licitaţii naţionale de imobile şi nu a valorificat punctele în cadrul acestora poate opta pentru plata echivalentului lor şi în numerar. În acest sens, persoana poate solicita la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, anual, emiterea de titlu de plată în cuantum de cel mult 10 la sută din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi netransformate, în echivalent în numerar pot fi valorificate în c