Deţinuţii din ţară deschid procese la Arad doar pentru a ieşi din penitenciare. Mai exact este vorba despre 758 de cereri de chemare în judecată, făcute de deţinuţi încarceraţi în diverse penitenciare din ţară.
Astfel de cereri au fost făcute de persoane private de libertate care-şi execută pedeapsa la Craiova, Rahova, Giurgiu, Poarta Albă, cu scopul de a obţine transferul în alte penitenciare sau pur şi simplu pentru a face o plimbare până la Arad.
Deţinuţii dau în judecată diverse instituţii, a căror adresă poate fi găsită uşor, susţinând că nu li s-au furnizat anumite informaţii de interes public.
„Să transporţi un deţinut de la Iaşi sau de la Giurgiu până la Arad presupune anumite costuri. Pentru unul sau doi deţinuţi se fac transporturi de sute de kilometri, iar majoritatea cererilor de chemare în judecată pe civil, adică aproximativ 80%, sunt fictive, numărul cauzelor reale fiind foarte puţine”, spune judecătorul Horia Şurtea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Arad.
Acesta mai afirmă:
„De multe ori au fost aduşi în faţa instanţei, după ce au fost citaţi, iar când li s-a pus în vedere să depună actele doveditoare, au susţinut că de fapt n-au formulat nicio cerere şi că n-au habar despre existenţa unui astfel de proces sau cereri. Când li se arată cererea, spun că nu îşi recunosc scrisul şi nici semnătura, astfel încât instanţa invocă excepţia nulităţii”.
De asemenea au fost cazuri cand deţinuţii au formulat cereri de chemare în judecată pe legea fondului funciar, solicitând, spre exemplu, terenuri situate pe partea dreaptă a drumului care duce la Curtici sau în extravilanul unei alte unităţi administrativ teritoriale, deci care nu pot fi identificate.
Pentru a preveni pe cât posibil transformarea acestui obicei al deţinuţilor într-un fenomen, judecătorii le pun în vedere petenţilor să trimită toate datele necesare pen