Se redeschide „cutia comasării” pentru instituţiile de cultură maramureşene. Deja scenariul a fost aplicat în Sighetu Marmaţiei, iar consilierii judeţeni vor să aplice metoda şi la nivelul „centrului”.
Blocade politice şi lupte pe orgolii. Pe scurt, ingredientele unei epopei care a tot fost pusă pe tapet de o vreme încoace: comasarea instituţiilor de cultură. Numai că, în premieră, modelul a putut fi aplicat la Sighetu Marmaţiei. Deşi nici în „capitala Maramureşului Istoric” ideea nu e la prima tentativă de aplicare, de această dată a putut fi finalizată. Astfel, Casa de Cultură, Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu” şi Biblioteca Municipală „Laurenţiu Ulici” au devenit o singură instituţie, din motive ce ţin de eficienţă. Eficienţa activităţilor şi eficienţa economică.
Şi la nivelul judeţului se tot vorbeşte despre comasarea instituţiilor de cultură, dar, până la această dată, ecuaţia comasării a rămas tot nerezolvată. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, consilierii Eugenia Godja şi Anton Rohian au redeschis “Cutia Pandorei”. Întrebarea e dacă acţiunea va fi blocată din nou de orgolii şi de faptul că unii directori îşi vor pierde fotoliul. Rohian spune că: „Aş vrea ca prin acest demers să fie o chestie politizată sau să deranjăm pe cineva. Se doreşte să fie o politică unitară, să tragă toate instituţiile de cultură în aceeaşi direcţie. Mulţi doar bat clanţa de la uşă, dar bănuiesc că se va finaliza această treabă printr-o voinţă politică.
Ce avantaje ar fi? Avantajele trebuie să le spună ei, pentru că nu trebuie să existe un avantaj pecuniar, nu trebuie să fie un avantaj că eu, Rohian, de exemplu, sunt astăzi acolo.
Vreau să vedem exact despre ce este vorba ca şi importanţă pe cultură. Şi nu trebuie să ne uităm la 3, 4, 5 angrenaje care se numesc directori sau contabili şefi. Ci trebuie să gândim într-adevăr ca lucrurile