Japonezii au ţinut luni, 11 martie, un moment de reculegere, la ora locală 14.46, aducând un omagiu celor aproximativ 20.000 de persoane care au murit sau au fost date dispărute după cutremurul urmat de un tsunami.
Numeroase ceremonii au avut loc pe coasta de nord-est, devastată de valul uriaş, dar şi în alte locuri din ţară, inclusiv la Tokyo, unde a fost organizată o ceremonie de comemorare naţională, în prezenţa împăratului, şeful statului, împărătesei şi premierului. Împăratul Akihito a salutat memoria victimelor dezastrului şi şi-a exprimat dorinţa să nu se uite toate aceste vieţi pierdute, dar nici persoanele care trăiesc “în aceste condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată”.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a transmis la randul sau un mesaj cu ocazia comemorării a 2 ani de la catastrofa de la centrala nucleară de la Fukushima. „Până când nu va veni în nord-est, primăvara nu va veni în Japonia” a anunţat premierul nipon Shinzo Abe, într-un mesaj adresat luni, prin intermediul Internetului, tuturor japonezilor, în care face apel la continuarea sprijinului pentru sinistraţii de la 11 martie 2011, când un devastator cutremur de 9 grade a provocat un uriaş tsunami ce a măturat întreaga coastă de nord-est a arhipelagului nipon. „De când am venit la putere la sfârşitul anului trecut, m-am întâlnit şi am ascultatenumeroase persoane din regiunea sinistrată. În adăposturi provizorii, am împărtăşit curajul şi suferinţa refugiaţilor”, explică şeful guvernului de dreapta japonez.
Shinzo Abe a făcut apel la concetăţenii săi să „participe în activităţi de voluntariat, să facă donaţii, să călătorească în regiunea sinistrată şi să cumpere produse din Tohoku” (nord-est) pentru a ajuta sinistraţii, subliniind că există diverse modalităţi pentru a le veni în ajutor acestora. „’Forţa tuturor mai este încă necesară în zona de dezastru”