Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” din Dezna, datorită specializărilor pe care le deţine, are parte de solicitări numeroase în fiecare an. Din păcate, subfinanţarea unităţii nu permite internarea tuturor pacienţilor. „Anul trecut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost sub nivelul optim. Dacă am fi avut un contract optim atunci am fi putut avea, într-un singur an de zile, un număr de 1.400 de pacienţi. Din păcate, anul trecut nu am putut avea decât 1.061. Oamenii sunt nemulţumiţi din această cauză şi pe bună dreptate, însă nu ne putem permite să internăm peste capacitate. Sperăm ca de anul acesta să avem parte de o deschidere mai mare din partea Casei de Asigurări de Sănătate“, ne-a declarat Camelia Malea, managerul Spitalului de Recuperare Neuro- motorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna.
Unitatea fost înfiinţată în anul 1981, având ca obiect principal de activitate stabilirea diagnosticului funcţional şi aplicarea procedurilor de recuperare la bolnavii cu deficienţe neuromotorii şi de locomoţie. Spitalul se adresează pacienţilor din întreaga ţară, adresabilitatea cea mai mare înregistrându-se pentru partea de vest: Timiş, Caraş-Severin, Bihor şi Hunedoara.
Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna este singurul spital de interes naţional din judeţul Arad şi este finanţat integral din venituri proprii. Unitatea se află în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii.
Pacienţii provin în proporţie de 70% din alte judeţe, în timp ce doar 30% sunt din judeţul Arad. Mai mult, spitalul se confruntă cu doar două sau trei cazuri pe an în care bolnavii provin din localitate. „Profilul spitalului nostru implică mai mult decât în celelalte unităţi din ţară. Ne asumăm cazuri grele, precum paralizii, traumatisme şi aşa mai departe. În plus, fiecare pacient este tratat în mod individual. Nu ştiu în câte spi