În structurile de Poliţie din foarte multe state ale UE, problema corupţiei interne există, dar nu se dezbate. România trebuie să vadă şi partea plină a paharului în dosarul Schengen şi anume rezultatele celor opt ani de pregătiri pentru aderare. Declaraţiile au fost făcute la RFI de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat duminică la Pro TV că ţara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupţia din România are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.
Cristian David spune că nu vrea să intre în polemici cu diplomatul german, dar precizează că "sunt opt ani de muncă continuă, de eforturi instituţionale şi bugetare pentru pregătire şi acum ar fi cazul să ducem la bun sfârşit acest proiect, pentru că până la urmă aceste chestiuni care vin ca recomandări, sfaturi şi nuanţe critice nu sunt de natură a schimba substanţa şi forţa proiectului. Sigur că întotdeauna o să existe un element care nu o să aducă parametrii funcţionali la 100%, dar până la urmă dacă am vedea întotdeauna ce lipseşte, nu o să putem vedea niciodată ceea ce s-a realizat. Eu cred că s-a realizat foarte mult, enorm, din punct de vedere tehnic totul şi din acest punct de vedere aş prefera foarte mult să încercăm să ne uităm şi spre partea plină a paharului".
Corupţia altora
Cristian David declară că sunt "foarte multe" ţări ale UE care au corupţie în Poliţie: "Combaterea corupţiei cred că putem uşor observa că de la o perioadă la alta s-a îmbunătăţit ca rezultat. Trebuie să fim un pic realişti şi să fim şi un pic corecţi noi faţă de noi. Haideţi să ne uităm cum arăta România la sfârşitul anilor '90, la începutul anilor 2000 şi cum arată în 2013. Întotdeauna este loc de mai bine. Sunt foarte multe state şi eu a