Economia globala va creste intr-un ritm mai alert in acest deceniu decat in cele trei precedente, chiar daca europenii, americanii sau japonezi nu vor resimti foarte bine acest lucru, potrivit unui studiu.
Goldman Sachs estimeaza ca produsul mondial brut va creste cu o rata anuala de 4,1 la suta, intre 2011 si 2020, fata de o rata de crestere de maximum 3,5 la suta in cele trei decenii anterioare.
Ceea ce se schimba cu o viteza ametitoare este, insa, sursa cresterii economice mondiale. Cele mai mari piete emergente au depasit, de fapt, acest stadiu, si sunt motoarele de crestere la nivel global. In 2011, Brazilia, Rusia, India si China (tarile BRIC initiale) au avut o productie echivalenta unei noi Italii.
"Multa lume nu intelege nivelul economiei Chinei si viteza cu care inainteaza. PIB-ul sau este de aproximativ 8,2 trilioande dolari, jumatate din cel al SUA. Cresterea de 8 la suta a Chinei este echivalentul unei cresteri de 4% in cazul Statelor Unite", a explicat Jim O'Neill, economistul de la Goldman Sachs care a inventat acronimul BRIC, citat de Financial Times.
"China creeaza o Grecie in 12,5 saptamani. Din 2010 pana in prezent, China a creat o Indie", a explicat O'Neill.
Italia si Marea Britanie, principalele probleme europene
Pentru multi europeni, transformarea economica a tarilor BRIC este impresionanta, mai ales avand in vedere problemele economice locale. Recent, Italia, a treia economie din zona euro, a fost retrogradata, din cauza nesigurantei politice si a stagnarii economice, acest lucru determinand o situatie instabila pentru intreaga Europa.
De altfel, pentru economistii din afara Europei, batranul continent este, mai mult, o sursa de ingrijorare, decat un model economic demn de a fi urmat.
Changyong Rhee, economist sef la Banca pentru Dezvoltare Asiatica,