Dan Ilie Morega şi Constantin Creţan au început să trimită epistole către mai-marii ţării în care cer ca subvenţiile pentru energia verde să nu mai fie atât de mari şi, totodată, să fie reglementat mai bine modul în care acestea pot intra în sistem. Cei doi au înaintat mai multor miniştri şi lideri din Parlament o scrisoare în care au susţinut opinia managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, acesta afirmând, la rândul său, că oprirea şi pornirea grupurilor energetice în funcţie de cum bate vântul este extrem de costisitoare.
Morega şi Creţan au înaintat documentul în calitate de lideri ai Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, respectiv Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, scrisoarea ajungând la preşedintele Senatului, Crin Antonescu, la preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi la premierul Victor Ponta. Cei doi atenţionează că opririle şi pornirile intempestive ale grupurilor energetice ale Complexului Oltenia din cauza intrării în sistem a centralelor eoliene duc la o scădere cu 30-40% a producţiei de energie, cauzând dezechilibre în sistemul naţional şi costuri suplimentare. Potrivit acestora, repornirea unui singur bloc energetic costă 5-6 miliarde de lei, ceea ce afectează grav salariaţii şi familiile acestora. Morega şi Creţan cer în documentul înaintat la Bucureşti să fie dispuse „măsuri urgente de schimbare a sistemului de subvenţie a energie verzi şi stabilirea unei legislaţii specifice privind accesul la sistemul energetic naţional”.
Ciurel: „Randamentul grupurilor scade”
Cei doi susţin afirmaţiile făcute săptămâna trecută de directorul CEO, Laurenţiu Ciurel, care a precizat că din cauza acestor intrări aleatorii în sistemul energetic a centralelor eoliene, grupurile de la termocentralele din Turceni şi Rovinari au un randament scăzut. „Sunt proiectate să aibă un randament maxim