Prevederea legată de folosirea mobilului în școală este cea mai des încălcată de către elevi.
Elevii nu se dezlipesc de telefonul mobil nici sub amenințarea scăderii notei la purtare sau a faptului că vor fi puși să dea socoteală și în fața părinților pentru încălcarea regulamentelor școlare. În niciuna din școlile din oraș elevii nu au voie cu telefonul deschis la școală. Însă regulamentele sunt făcute pentru a fi încălcate, mai ales că tehnica este “o ispită” greu de suportat și că un telefon mobil “cool” te poate trece rapid în rândul “popularilor” din școală.
La Colegiul Tehnic “Petru Poni”, prima abatere se sancționează cu mustrare verbală. Cei care perseverează se pot alege, în final, cu nota scăzută la purtare. “Pentru cei mai mulți dintre elevi este suficientă o mustrare în fața clasei. Pentru recidiviști, însă, există și alte sancțiuni, cum ar fi mustrarea scrisă și scăderea notei la purtare”, a spus profesoara Gabriela Dascălu, director adjunct al Colegiului Tehnic “Petru Poni”.
Regulile cele mai stricte sunt la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Săbăoani. Aici, telefoanele mobile sunt cu desăvârșire interzise în școală. “Avem în școală telefon fix, care poate fi folosit și pentru convorbiri în străinătate. Numărul de telefon fix este cunoscut de toți, și părinți, și elevi și nu cred că elevii au urgențe care să poată fi rezolvate doar de pe telefonul mobil în timpul programului de școală”, a spus profesoara Ioana Ciobanu, director adjunct al Liceului Teoretic “Vasile Alecsandri”. Elevii care încalcă regulamentul riscă să rămână fără telefonul mobil. Telefoanele aflate în școală sunt confiscate de profesori și nu sunt înapoiate decât părinților, indiferent dacă e vorba de elevi de gimnaziu sau de liceeni. Prilej cu care părinții pot afla și ce alte năzbâtii a mai făcut împricinatul la școală. Pedeapsa nu este, însă, de n