Investitorii se refugiază din nou în metalele preţioase şi riscă doar pe ţiţei. Valutele sunt prea instabile pentru mizele mari, iar băncile dau dobânzi la limita inflaţiei.
Pe baza estimărilor afişate de bursele internaţionale, dar şi de bănci sau alte platforme investiţionale, „Adevărul“ vă propune o incursiune în viitoarele cotaţii (cu scadenţe în perioada septembrie-decembrie 2013), pentru a vedea pe ce creşteri mizează investitorii în acest an.
Câştigul din depozite acoperă doar inflaţia
În prezent, băncile comerciale oferă dobânzi medii de aproximativ 6% pe an pentru depozitele în lei constituite pe o perioadă de 9 luni. Astfel, la un depozit de 1.000 de lei, câştigul din dobândă la finalul celor 9 luni de economisire va fi de aproximativ 38 de lei. Numai că banca va aplica acestui câştig impozitul de 16% pe care deponentul îl datorează statului. Atunci când alegi depozitul, nu trebuie să te uiţi numai la dobândă, ci şi la comisioane, care pot muşca destul de mult din câştigul acumulat în perioada de economisire. Unele bănci percep comisioane pentru deschidere sau închidere cont curent, de administrare sau de depunere, respectiv retragere numerar. Mai mult, dacă retragi numerar din depozit înainte de scadenţă, vei pierde toată dobânda acumulată.
La depozitele în lei cu scadenţa la 9 luni, cele mai multe bănci oferă o dobândă de 3,5% pe an. Cu cei 1.000 de lei luaţi în calcul, putem cumpăra în prezent 230 de euro. Astfel, la finalul perioadei de economisire, suma acumulată va fi de 235 de euro, respectiv un câştig de 5 euro. Având în vedere că prognozele indică un curs de schimb de 4,42 lei/euro la finele anului, echivalentul în lei al sumei economisite va fi şi el mai mare. Mai exact, 1.038,7 lei, adică un câştig de 38,7 lei. Şi pentru acest câştig se va aplica impozitul de 16%.
O altă variantă