Poziţia dură a ministrului german de Interne Hans-Peter Friedrich cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost contestată de parlamentari germani.
Potrivit „Der Spiegel“, atât propunerea sa de restrucţionare a accesului imigranţilor săraci din cele două state UE prin neacordarea unei vize, după ce s-a descoprit că utilizau sistemul german de asigurări sociale de doi ani, cât şi solicitarea ca cele două ţări să plătească aceste cheltuieli, au fost criticate de colegi de-ai ministrului.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Bundestagului Gunther Krichbaum a declarat că Germania nu ar trebui să restricţioneze accesul unor muncitori calificaţi, argumentând că decizia cu privire la Schengen trebuie să fie luată independent de migrarea romilor către această ţară.
De asemenea, preşedinta grupului liberal din Bundestag Gisela Piltz a subliniat că libera circulaţie a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene, subliniind că angajatorii germani beneficiază, de asemenea, de pe urma acesteia.
Friedrich e îngrijorat că ar veni în Germania prea mulţi români şi bulgari care ar căuta să profite de sistemul social dezvoltat din ţară. Datele oficiale arată însă că situaţia nu e chiar aşa cum o descrie ministrul de interne. În 2012, de exemplu, s-au stabilit în Germania circa 176.000 de cetăţeni români şi bulgari. 86.000 s-au întors în ţara de origine. Numărul şomerilor înregistraţi în acest grup de populaţie a fost de 11.606. E drept că este o creştere de 35%, dar media şomerilor este sub cea naţională. Publicaţi se întreabă de unde vine acea ameninţare?