Organizațiile nonguvernamentale de mediu contestă o serie de decizii și acte normative emise recent de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Potrivit unui memoriu înaintat către mai multe instituții ale statului, printre care Președinția României, Guvern și Ministerul Mediului, atât Regulamentului de organizare şi funcţionare a ARBDD, cât și noua Organigramă sunt ilegale și se cere revizuirea acestora.
„Apreciem că noua Organigramă a ARBDD, aprobată prin HG 1217/2012, a fost elaborată într-un mod foarte discret, defectuos, tendenţios, la nivel de interese personale de către persoane fără instrucţia necesară, fără cunoaşterea istoricului şi a obligaţiilor internaţionale asumate ale ministerului şi instituţiei, neinformate juridic şi care nu au ţinut cont de complexitatea atribuţiilor ARBDD stabilite de lege, confundând instituţia ARBDD la o simplă instituţie de execuţie.
Administraţiei Rezervaţiei i s-a desfiinţat abuziv compartimentul de reglementare şi autorizare, compartiment obligatoriu în orice autoritate de mediu. Prin noua Organigramă, ARBDD nu are un compartiment specializat pentru coordonarea lucrărilor de investiţie pentru reconstrucţie ecologică şi dezvoltare.
Ne exprimăm totodată îngrijorarea faţă de faptul că în interiorul acestei instituţii au loc schimbări greu de explicat şi acceptat în structura internă de conducere a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării. Legea de funcţionare a ARBDD este încălcată, de asemenea, şi prin faptul că în Consiliul Ştiintific al ARBDD sunt numite persoane care nu deţin nici un titlul academic deci nu au calitate şi competenţă demonstrate cel puţin printr-un doctorat în domeniul de activitate”, se precizează în memoriul ONG-iştilor.
Aceştia susţin de asemenea că una dintre puţinele persoane recunoscute internaţional, care a condus instituţia, fostul director executiv şi gu