Igor Boţan: Liderii Alianţei nu pot reveni la status quo ante. Adică nu-şi pot ierta loviturile pe care le-au primit în mod reciproc. Aceasta este problema principală.”
Igor Boţan: „Criza guvernamentală a pus în evidenţă un şir de probleme legate de politizarea instituţiilor publice. În acelaşi timp, lucruri pozitive s-au remarcat încă înainte de izbucnirea acestei crize. În luna noiembrie a fost votată o lege referitoare la secretarii de stat, care ar fi trebuit să detensioneze problema legată de numirea viceminiştrilor în actualul guvern. Este adevărat că ar fi trebuit să aşteptăm să vedem cum se implementează prevederile acestei legii. După ce s-a produs conflictul, după ce a fost demis procurorul general, am văzut un alt lucru care nu poate fi apreciat decât pozitiv. Domnul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a venit cu o iniţiativă pe cont propriu. A semnat o dispoziţie care prevede procedura de identificare a candidaturii care să fie propusă pentru funcţia de procuror general.”
Europa Liberă: Adică oponenţii, în această discuţie, ar putea găsi un punct din care să pornească negocierile realiste?
Igor Boţan: „Eu cred că există aceste puncte comune şi trebuie să pornească în mod normal de la anexa din 16 decembrie 2011, anexa la acordul Alianţei care prevede în mod expres depolitizarea anumitor instituţii. Problema este că în această confruntare dintre componentele Alianţei s-a mers prea departe, s-au depăşit anumite linii roşii şi acum liderii Alianţei nu pot reveni la status quo ante, dacă putem spune aşa. Adică nu-şi pot ierta loviturile pe care le-au primit în mod reciproc. Aceasta este problema principală.”
Europa Liberă: Uneori sub centură.
Igor Boţan: „Uneori sub centură, este adevărat. S-a ajuns la etapa vendetei, apoi a legii talionului. Deşi suntem în secolul 21, când există proceduri ş