Petiţia depusă duminică seară la Instituţia Prefectului din judeţul Mureş de organizatorii mitingului pentru autonomie nu poartă nicio semnătură şi nicio ştampilă, a anunţat, luni, prefectul Corneliu Grosu, care a precizat că în ciuda acestui fapt a înaintat-o Guvernului României.
‘Această mapă (cu petiţia – n.r.) a şi ajuns în Bucureşti. Sigur că eu m-aş bucura ca ea să fie şi semnată de oamenii responsabili şi personalităţi ale vieţii culturale şi politice maghiare care au fost în Târgu Mureş, mai ales că acest document – eu sunt sigur că cei care l-au redactat au avut nu numai un temei emoţional, ci şi istoric – or un document nesemnat rămâne o anonimă. O anonimă. Probabil că din viteză …dar aşteptam să fie şi semnat. Pentru noi are însă aceeaşi importanţă şi va fi şi este tratat cu importanţa cuvenită’, a arătat Grosu.
Prefectul a afirmat că dat fiind faptul că este profesor universitar ştie că un document are o valoare istorică dacă are o serie de caracteristici, cum ar fi semnătura, sigiliul etc.
‘Ştiţi foarte bine că atunci când căutăm în istorie lucrurile de autentică valoare istorică ne uităm a cui este semnătura, ce sigilii sunt aplicate, unde este înregistrat. A rămas un document înregistrat la noi şi la Guvern, dar – să mă ierte organizatorii, hai să îi critic puţin – pentru aceasta el (documentul, n.r.) are importanţa lui, pentru că nu a venit de la unul sau altul, ci a venit din partea celor care aseară au fost în Târgu Mureş şi au fost aproape 7.000 de oameni’, a susţinut Corneliu Grosu.
Acesta a precizat că organizatorii marşului au înmânat ofiţerului de serviciu din cadrul prefecturii o petiţie către Guvernul României, în care au fost sintetizate doleanţele ‘spuse mai încet sau cu o voce mai tare de diferiţi participanţi la eveniment’, care solicită ‘un alt mod de a fi văzută situaţia secuilor din România, un alt mod de a gân