Lupta cu cancerul este una dura, dar in Romania pacientii trebuie sa duca o batalie la fel de dura pentru a-si procura medicamentele, deseori de negasit.
Medicamentele de ultima generatie, mai eficace, dar mai costisitoare, sunt aproape inaccesibile, informeaza agentia AFP, preluata de Romandie.com.
"Batalia cu cancerul este una cotidiana, nu ne permitem sa lasam garda jos nici macar pentru o zi", a declarat pentru sursa citata Camelia Dima, mama unei tinere diagnosticata cu cancer, rezumand astfel sentimentul pe care il incearca milioane de pacienti din intreaga lume.
Dar in aceasta tara membra UE nu doar cancerul omoara, ci si sistemul sanitar, subfinantat si lipsit de personal, mai arata sursa citata.
Cu un buget care se ridica cu greu pana la 4,5% din PIB in 2013, fata de media europeana de 10%, sectorul de sanatate sufera din plin, iar unul dintre cele mai grave efecte este penuria de medicamente anticancer.
Conform autoritatilor, circa 20% din necesarul de citostatice au devenit de negasit in ultimii ani, distribuitorii de medicamente oprind importul lor pentru ca nu sunt profitabile.
Multi pacienti sunt astfel nevoiti sa le achizitioneze direct din strainatate, de multe ori pentru mii de euro lunar, fara nicio posibilitate de rambursare din partea statului. Suma este insuportabila intr-o tara unde salariul mediu este de 350 de euro pe luna, se mai arata in articol.
Cancerul nu asteapta, pacientul are nevoie de tratament astazi, a explicat Cezar Irimia, presedintele Federatiei asociatiilor bolnavilor de cancer (FABC) din Romania.
Adevarate retele de voluntari s-au format pentru a-i ajuta pe bolnavi sa isi procure aceste medicamente.
Raspunzand unor semnale de alarma trase de societatea civila, noul guvern de centru-stanga al premierului Ponta a anuntat in