Aproape 200 de copii se nasc prematur, în fiecare an, la Maternitatea “Bega”, din Timişoara. Majoritatea sunt în viaţă doar datorită eforturilor colosale depuse de medici. Tragediile, în condiţiile unei dotări care lasă de dorit, sunt, însă, inevitabile. De aceea, medicii fac un apel către toţi oamenii de bine care pot şi vor să ajute aceşti copii.
Cinci bebeluşi născuţi prematur anul acesta au murit
Medicii de la Maternitatea “Bega” fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i salva pe micuţii născuţi prematur. Nu o dată, medicii sunt puşi în situaţia de a alege ce micuţi urmează să stea la cele două ventilatoare existente, în condiţiile în care cel puţin trei copii au această nevoie urgentă concomitent.
Pentru că fondurile primite de la Ministerul Sănătăţii nu permit investiţii în aparatură nouă, aceştia încearcă să salveze viaţa nou-născuţilor apelând la oricare om dispus să ajute. Vineri au dat startul campaniei „Copiii noştri au dreptul să trăiască. Noi avem obligaţia să-i ajutăm”, o campanie destinată sprijinirii Clinicii de Neonatologie Bega a Spitalului Judeţean Timiş.
În ultimii ani, numărul micuţilor care se nasc prematur sau cu probleme mari de sănătate a început să crească foarte mult.„Incidenţa prematurilor este în creştere. Trebuie să ventilăm aproximativ 100 -120 de nou-născuţi pe an, faţă de 50 - 60, câţi aveam acum câţiva ani. Avem doar două ventilatoare şi nu facem faţă. Un nou-venit pe lume poate avea nevoie de aparat şi câteva săptămâni şi, dacă apare un alt caz, atunci apelăm la prieteni, la alte clinici care au ventilatoare”, spune prof. dr. Constantin Ilie, şeful Clinicii de Neonatologie. În luna ianuarie, din cei 14 de copii născuţi prematur, unul s-a stins din viaţă, iar în februarie alţi patru micuţi au murit din cauza unor complicaţii.
Asta, deşi medicii depun eforturi imense să îi menţin