SCUMP Prima lunã de primãvarã a adus nu numai zile mai cãlduroase, ci a si umplut pietele cu legume si zarzavaturi de sezon. Deocamdatã, pe tarabele din Piata Traian , “turcoaicele” si “grecoaicele” sunt la putere. Strãlucitor de colorate, care de care mai oachese si mai înfoiate, salatele, ceapa si ridichile din import lâncezesc sub greutatea cartoanelor pe care comerciantii au mâzgâlit preturi între 3,5 si 4 lei, iar rosiile, ardeii sau castravetii sunt sortite risipei de preturile care variazã între 8 si 12 lei. Piata merge prost, vasluienii nu se înghesuie, deocamdatã chiar si pofticiosii sunt destul de retinuti din cauza preturilor piperate.
Timpul frumos i-a cam pãcãlit pe comerciantii din piete, acestia s-au grãbit sã le serveascã vasluienilor tot soiul de trufandale de primãvarã, numai cã vasluianul manifestã, în acest început de primãvarã, intolerantã la preturi drept pentru care încã alege ceapa uscatã în locul cepei verde. Chiar dacã în piatã gãsesti de toate, oferta nu este absolut deloc pe gustul potentialului cumpãrãtor, asa cã vasluianul de rând de cele mai multe ori are în piatã statut de vizitator. Dacã în perioada 8-9 martie, vânzãrile au mai fost cum au mai fost, acum piata a cam înghetat. “Imediat dupã 8 Martie vânzãrile au înregistrat o scãdere dramaticã, desi au apãrut trufandalele, acestea sunt de import si adevãrul este cã sunt prea scumpe pentru marea majoritate a oamenilor. Cel mai probabil lucrurile se vor mai precipita dupã 15 martie când vor apãrea mai multi producãtori, cam atunci vor scoate cei mai multi salata si ceapa verde din solarii. Sunt câtiva si acum, vreo doi, si sã stiti cã doar pe la ei mai merge treaba cât de cât”, ne-a spus Nicu Ropotã, administratorul pietei. Un raid prin piatã si un calcul matematic justificã linistea de la tarabe, salata primãverii 2013 e mai scumpã decât un kilogram de carne sau 20 de pâ