În urma scandalului cărnii de cal etichetată ca fiind de vită, unul din doi români a declarat că şi-a schimbat alegerile legate de consumul de carne. Marii câştigători sunt producătorii de carne de pui şi premierul Victor Ponta, care a beneficiat de capital de imagine.
Producătorii de pui sunt marii câştigători în scandalul cărnii de cal care a izbucnit la mijlocul lunii ianuarie şi în România. Pentru că sunt mult mai suspicioşi cu privire la provenienţa cărnii de vită pe care o cumpără, peste jumătate dintre românii care au participat la un sondaj de opinie au declarat că şi-au schimbat obiceiurile privind consumul de carne, în timp ce 14,26% declară că au cumpărat mai multă carne de pui ambalată provenită de la producători cunoscuţi. De asemenea, 7,75% au declarat că nu au mai cumpărat carne de vită deloc.
Când vine vorba de achiziţia cărnii în care au încredere, cele mai importante 3 criterii menţionate rămân marca de producător (63% dintre respondenți), tipul de carne din care e preparat produsul (55% dintre consumatorii chestionaţi) şi informaţiile care atestă originea şi calitatea produsului (48% dintre respondenţi). De altfel, În România, carnea de pasăre (pui, curcan, struţ) este aproape singura categorie care a impus mărci de încredere, spre deosebire de alte categorii (carne de vită sau de porc) unde nu există nici măcar în fază incipientă o astfel de abordare. O simplă analiză la raft arată că, în continuare, carnea de vită sau porc nu are acelaşi avans ca în cazul cărnii de pui în ceea ce priveşte comunicarea originii şi calităţii produsului. Pe de altă parte, nici carnea de pui nu va fi ferită de suspiciuni, câtă vreme nu toţi producătorii aplică aceleaşi standarde de calitate.
Subiectul cărnii de cal etichetate drept carne de vită este cunoscut de peste 96% dintre consumatori şi a devenit o temă pe agenda lor: 9 din 10 consumatori a