Numărul restanţierilor a crescut numai în luna ianuarie cu aproape 20.000, iar valoarea ratelor neplătite la scadenţă a revenit pe creştere după o uşoară scădere în luna decembrie.
Dacă bancherii au avut motive de bucurie în ultima lună a anului trecut, când mai mulţi români şi-au plătit ratele la timp sau au achitat restanţe din banii încasaţi ca prime de Crăciun, în prima lună din 2013 au avut, cu siguranţă, motive de îngrijorare. Numărul restanţierilor a crescut cu peste 19.000 în ianuarie, ajungând la un maxim istoric de 750.000 de persoane. Totodată, numărul împrumuturilor la care s-au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor a depăşit 1,033 milioane, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.
Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie a crescut uşor în ianuarie (0,18%), ajungând la echivalentul a 9,52 miliarde de lei (2,17 miliarde de euro). Îngrijorător este faptul că valoarea sumelor restante s-a întors pe creştere după ce în decembrie, când mulţi
români au încasat prime de Crăciun, aceasta scăzuse cu aproape 2%, respectiv 128 de milioane de lei. În intervalul ianuarie 2012 – ianuarie 2013, valoarea restanţelor a crescut cu peste 26%.
Cele mai mari restanţe se înregistrau la finele lunii ianuarie la împrumuturile în euro, respectiv 3,9 miliarde de lei (890 de milioane de euro). Creşteri ale restanţelor s-au înregistrat şi la creditele în monedă naţională, dar nesemnificative, totalul ajungând la 3,56 miliarde de lei. În schimb, restanţele la creditele în franci elveţieni au marcat în ianuarie a doua lună consecutivă de scădere, până la echivalentul a 2,03 miliarde de lei.
În condiţiile în care perspectivele economice nu sunt pozitive, leul urmând să înregistreze o depreciere în raport cu euro, conform prognozelor analiştilor, românii vor întâmpina în con