Groapa ecologică din Tărpiu, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost dată în folosinţă în această dimineaţă, în prezenţa autorităţilor judeţene, dar şi a unui număr mare de primari din judeţ.
Firma care se va ocupa începând de astăzi de administrarea gropii de gunoi a încheiat deja 14 contracte cu operatorii de colectare şi transport a deşeurilor, asta până când la nivel judeţean va fi încheiat un contract cu un singur operator.
De altfel, imediat după ce a avut loc un moment oficial, în care reprezentanţii firmei au anunţat că în total vor fi angajate 40 de persoane, o primă maşină a descărcat deşeuri în groapa ecologică.
Dat fiind faptul că pe raza judeţului încă nu se face colectarea selectivă a deşeurilor, pentru prima încărcătură, depozitată în groapa ecologică, nu s-a făcut nicio separare a tipurilor de deşeuri.
De altfel nici în următoarele trei luni nu se va putea face colectarea selectivă a deşeurilor, până când nu va fi desemnat un unic operator, şi până când nu va fi finalizată licitaţia pentru achiziţia de containere semiîngropate, procedură care în momentul de faţă este contestată la Comisia Naţională de Contestare a Licitaţiilor.
Valoarea totală a proiectului este de 155 milioane de lei şi prevedea, pe lângă groapa de gunoi ecologică de la Tărpiu, realizarea a patru puncte de transfer în localităţile Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei şi închiderea a peste 200 de gropi de gunoi neconforme.
Conform documentaţiei tehnice, capacitatea de stocare a depozitului ecologic este de 1,2 milioane metri cubi, perioada de folosinţă a acestuia fiind estimat la circa 20 de ani.
Depozitul ecologic este prevăzut cu o staţie de compostare, cu o capacitate de 13 milioane de tone pe an, zonă de recepţie, zonă de stocare şi o staţie de sortare cu o capacitate de 12 tone pe an. În acelaşi permiteru se mai găseşte o clădire administr