Creditul nu este pentru a realiza vreo investitie de importanta maxima pentru locuitorii din Darabani, ci pentru a plati datoriile. In total vreo 11 miliarde de lei vechi.
Corneliu Arosoaie, primarul orasului Darabani, spune ca este vorba de o datorie istorica, de mai bine de patru ani. In acel moment s-au montat in Darabani cateva panouri publicitare dar banii nu au mai fost platiti. Ulterior, au aparut penalitatile de intarziere iar in vara anului trecut s-a ajuns la uriasa suma de 23,4 miliarde de lei vechi. S-au platit 12,4 miliarde de lei dar au mai ramas in 11 miliarde. Cum guvernul face presiuni pe administratiile locale sa achite arieratele, primaria Darabani va fi obligata sa apeleze la un credit.
„In momentul in care am intrat la primarie si am facut o analiza a cheltuielilor efectuate, am constatat cu surprindere ca primaria era datoare cu 23,4 miliarde de lei vechi unei societati care mare lucru nu a facut. A montat niste panouri publicitare. Pe ele au fost afisele candidatilor. In 2012 nu am putut face nimic deoarece eram obligati sa platim acele datorii. Si 2013 l-am inceput cu stangul pentru ca din cele 23,4 miliarde mai avem de plata aproximativ 11 miliarde. Trebuie sa facem un imprumut pentru a achita arieratele”, a spus primarul orasului Darabani.
Cat priveste investitiile din 2013, acestea nu vor fi prea multe. Corneliu Arosoaie spune ca primaria Darabani nu are in momentul de fata proiecte cu finantare europeana si ca singurele investitii vor fi realizate cu fonduri proprii. Este vorba de extinderea iluminatului si a retelei de apa si canalizare.
„Pentru acest an, ne propunem doua-trei proiecte pe care sa le si finalizam. Avem un proiect pentru extinderea iluminatului si unul pentru extinderea retelei de canalizare si apa. Se lucreaza la studiile de fezabilitate dupa care se va realiza proiectarea. Extinderea iluminatului