Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu tine în timp ce visezi? Sau dacă visezi, chiar dacă nu-ţi aduci aminte, şi cum anume visezi? Ei bine, după îndelungi studii, cercetătorii au scos la iveală câteva detalii uimitoare despre fascinanta lume a viselor.
Toată lumea visează
Chiar dacă ţi s-a întâmplat să susţii, de multe ori, că tu nu visezi, specialiştii te contrazic. Ei spun că nu există om care să nu viseze, exceptând cazurile de tulburări psihice grave.
Reţinem doar 10% dintr-un vis
Un lucru surprinzător este şi faptul că specialiştii susţin că un om reţine doar 10% din ceea ce a visat într-o noapte. Aşa se poate explica şi faptul că, imediat după ce te-ai trezit şi ai vrea să povesteşti ce ai visat, nu-ţi mai aminteşti. La 5 minute după ce te-ai trezit, se pare că îţi mai aminteşti 50% din vis, iar după 10 minute, îl uiţi în proporţie de 90%.
Stimulii externi invadează visele
Ţi s-a întâmplat să visezi că îţi este sete şi bei un pahar cu apă, după care senzaţia de sete revine şi se repetă, până în momentul în care te trezeşti şi bei apă? Specialiştii numesc acest fenomen Încorporare Onirică şi reprezintă experienţa pe care majoritatea o avem, atunci când un sunet din realitate se aude în vis şi este cumva asociat unui element din scenariul visat. La fel se poate întâmpla şi cu alte senzaţii precum frigul sau alte nevoi fiziologice.
În timpul visului, corpul este paralizat
Acest lucru se pare că se întâmplă cu un anumit scop, şi anume acela de a împiedica mişcările bruşte care pot apărea în timpul somnului, cauzate de vise. Vinovate pentru această “paralizie” sunt glandele care secretă un hormon ce ajută la inducerea somnului, timp în care neuronii trimit semnale coloanei vertebrale, care cauzează relaxarea şi, în cele din urmă, paralizia temporară a corpului.
Visăm doar ce cunoaştem
Se pare că toate locuri