Pe parcursul zilei de astăzi am vorbit, la "România în mişcare", despre diferite teme legate de industria auto, fără însă a vorbi şi de transporturile de mărfuri, mai exact despre camioanele şi TIR-urile cu care se fac astfel de transporturi. Ştiaţi că în Europa majoritatea mărfurilor sunt transportate pe drumuri? Nu cu trenul, nu cu avionul, nu pe apă. Dacă toate TIR-urile, de care uneori ne plângem în trafic că ne încurcă sau ne încetinesc, ar dispărea, lumea noastră ar intra în colaps şi ar fi de neimaginat.
Problemele transportatorilor s-au acutizat în ultimii ani şi principala cauză a fost criza financiară, care a generat numeroase insolvenţe şi chiar falimentul unor firme de transport. Pe lângă toate acestea, transportatorii se confruntă şi cu probleme de legislaţie. Un exemplu ar fi amenzile uriaşe aplicate, nu de puţine ori pentru "tot felul de aberaţii", după cum susţin unii dintre reprezentanţii industriei.
Specialiştii spun, de asemenea, că autorităţile nu iau măsuri pentru stoparea ilegalităţilor din acest domeniu.
Un alt punct sensibil care îi afectează în mod direct pe transportatori este infrastructura. Dacă în Uniunea Europeană un şofer poate parcurge până la 850 de kilometri pe zi, în România cursa nu poate să fie mai lungă de 400 de kilometri. Asta pentru că viteza de deplasare pe teritoriul ţării noastre este mult prea mică, din cauza drumurilor extrem de proase. În aceste condiţii, nici taxele plătite nu se mai justifică.
Însă cât de profitabile mai sunt afacerile transportatorilor? Specialiştii spun că în ultimii ani sumele încasate de operatori au scăzut de 5 ori.
Transportatorii se plâng că nu pot să actualizeze preţurile ori de câte ori autorităţile modifică taxele sau de câte ori se scumpesc carburanţii, pentru că riscă să îşi piardă clienţii.
Regine ale frumuseţii în