Unificarea votată de Guvern urmează să simplifice administrarea fiscală şi să prevină schemele de evaziune. Agricultorii salută decizia, dar cer ca documentul să conţină prevederi mai clare
La ultima sa şedinţă, Guvernul demisionar a decis pe neaşteptate să adopte un proiect de lege ce prevede introducerea impozitului unic în agricultură. Vasile Bumacov, ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, spune că proiectul a fost discutat cu fermierii timp de mai bine de un an şi, dacă acesta va trece de Parlament, noul impozit va substitui alte şase taxe. Este vorba de impozitul pe venit, cel funciar, pe imobil, taxa pentru apă, cea pentru drumuri şi cea pentru amenajarea teritoriului.
Plus TVA, contribuţii sociale şi medicale
„Impozitul consolidat va fi plătit în funcţie de calitatea terenului agricol, adică de nivelul de bonitate. În Republica Moldova, media este de 64 de grade la un hectar, care va fi înmulţită cu 3,1 lei şi astfel va rezulta valoarea impozitului pentru fiecare hectar“, a precizat Bumacov. Impozitul unic nu va include însă şi TVA, contrubuţiile la fondul social şi cele medicale.
Guvernul propune ca achitarea impozitului unic să se facă în două etape: până pe 30 septembrie – 50% din suma anuală, iar restul până pe 30 noiembrie. Potrivit prognozelor făcute de autorităţi, încasările anuale la bugetul de stat ca urmare a implementării impozitului agricol unic vor constitui 353,5 milioane de lei.
Alexandru Sliusari, preşedintele Uniunii Asociaţiei Producătorilor Agricoli Uniagroprotect, salută decizia Guvernului, dar atrage atenţia asupra faptului că documentul a fost adoptat cu întârziere şi mai trebuie perfecţionat. „În varianta discutată în grupurile de lucru, nu era clar cine vor fi subiecţii impozitării. Or, sunt producători agricoli care se ocupă doar cu prelucarea pământului, dar sunt şi cei care deţi