Fitch Ratings a retrogradat ratingul Italiei cu o treaptă, la nivelul BBB+ cu perspectivă negativă, din cauza rezultatului neconcludent al alegerilor din februarie, care a dus la un blocaj politic periculos pentru capacitatea ţării de a combate recesiunea şi criza datoriilor din Europa. Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investiţiilor şi cu numai o treaptă peste cel al Spaniei.
Corespondenta RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu
Pe fundalul unei atenţii deosebite spre Vatican, unde săptămâna aceasta va fi ales noul Suveran Pontif şi cu un Silvio Berlusconi în plin proces şi spitalizat de trei zile, Italia încearcă să formeze un nou Guvern de schimbare. Timpul presează, pieţele se îngrijorează, iar ţara plină de datorii şi aflată în recesiune întârzie să adopte decizii urgente şi dificile.
Un nou Guvern de tehnocraţi, un Guvern minoritar de stânga, formarea unor alianţe considerate improbabile sau noi alegeri sunt principalele soluţii la impasul în care se află Italia, după alegerile ce nu au condus la formarea unei majorităţi clare, provocând îngrijorare în toată Europa.
Un nou premier tehnocrat?
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, analizează posibilitatea desemnării unui nou premier tehnocrat, în scopul depăşirii impasului politic postelectoral. Aceasta, desigur, în cazul în care liderul forţelor de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, nu va reuşi să formeze noul Guvern. Bersani deţine majoritatea în Camera Deputaţilor, dar pare să nu aibă posibilitatea formării unei majorităţi în Senat.
Mişcarea Populistă 5 Stele, a actorului Beppe Grillo, nu este de acord cu un nou Guvern tehnocrat. Grillo a refuzat ferm un acord cu Bersani, care a venit cu un program comun de reforme concrete, cu tăieri ale cheltuielilor de natură politică, măsuri destinate şomerilor şi muncitorilor săraci. Luni,