Scris de Adriana Barbu - S-au schimbat regulile în Parlamentul European la momentul la care Aradul şi-a lansat candidatura la Capitală Culturală Europeană 2021, la Bruxelles. Evenimentul, organizat săptămâna trecută în Bruxelles, a stabilit câteva premiere. Una dintre ele chiar merită menţionată, măcar de culoare: uşile Parlamentului s-au închis mai târziu decât prevede legea.
Mai exact, deşi rezervarea spaţiului pentru prezentarea Aradului era cuprinsă între orele 18.00-20.00, invitaţii, vizitatorii şi curioşii – adică europarlamentari, reprezentanţi ai Comitetului regiunilor, asistenţi, oameni politici, miniştrii, foşti prim-ministrii, funcţionari – au părăsit holul unde avea loc evenimentul târziu după ora 21.00, o întâmplare rar întâlnită prin Parlamentul European, unde lucrurile nu se lungesc mai multe decât programările iar invitaţii pleacă chiar mai repede decât termenul fixat.
Nu putem susţine sus şi tare că evenimentul în sine cu discursurile şi cele două filme documentare i-au cucerit iar Aradul le-a furat inima din prima, dar cu siguranţă mâncarea şi-a jucat rolul. Pentru mâncarea tradiţională, pentru bucatele înşirate pe mese lungi şi pentru vinurile din Podgorie s-a dat o adevărată bătălie, deşi cei care au pregătit masa le-au garantat tuturor că există suficiente bucate ca nimeni să nu rămână flămând.
Sub privirile încântate ale europarlamentarului Iosif Matula, organizatorul evenimentului „Arad, cetate europeană a diversităţii culturale”, invitaţii s-au bucurat de oferta noastră locală, roşiile, sarmalele şi coardele cu nucă şi mac fiind printre cele mai apreciate. Combinaţiile de bucate din farfuriile europenilor te puteau lăsa paf, dar la final toţi au plecat cu zâmbetul pe buze: organizatorii, pentru că Parlamentul European vede rar un astfel de eveniment, pentru că prezența s-a dovedit impresionantă şi pentru că nimeni nu mai dorea s