Crescătorii de bovine din România acuză multinaţionalele care se ocupă de procesarea laptelui că au fabricat scandalul cu aflatoxina pentru a scădea preţul materiei prime. Aceştia susţin şi că prelevarea de probe de autorităţi este o mascaradă pentru că mucegaiul poate fi localizat doar într-o cantitate infimă de furaje.
Prezenţa aflatoxinei în laptele provenit de la o fermă din România a fost urmată de declanşarea alertei de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. Aflatoxina este considerată o substanţă cancerigenă produsă de ciupercile provenite din mucegai, fapt care a produs o adevărată isterie la nivel naţional. Astfel, conducerea ANSVSA a decis demararea unui control amplu în ţară pentru a verifica laptele şi furajele producătorilor.
Luptă între procesatori
Vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Dorel Secară, ne spune însă că populaţia nu trebuie să aibă niciun motiv de îngrijorare. "Scandalul ăsta este fabricat. Dintotdeauna, în furaje au mai fost mucegaiuri de tipurile astea, care produc o secreţie ce este, de fapt, aflatoxina asta. Este admisă în lapte până la o anumită cantitate, 50 de părţi pe milion. În anumite condiţii, când se nimereşte un colţ de furaj cu un pic de mucegai, cantitatea de aflatoxină creşte. Asta trebuie consumată zeci de ani la rând ca să producă necazuri pentru sănătatea oamenilor. După părerea mea, scandalul ăsta este o luptă între cei care vând lapte pe piaţă", ne-a declarat Dorel Secară.
Procesatorii i-au chemat la negocieri
Dorel Secară susţine că probele luate de autorităţi din furaje sunt o "mascaradă". "Se ia astăzi probă, peste 10 zile iese negativă, nu este aflatoxină, dar poate să nimerească într-un colţ de fânar sau într-un