Ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich vrea să împiedice aderarea României și Bulgariei la Schengen din cauza unui presupus asalt asupra sistemului social german după ridicarea restricțiilor de călătorie. Realitatea e însă că foarte puțini cetățeni români și bulgari emigrați în Germania sunt înregistrați ca șomeri.
Poziția intransigentă a ministrului conservator întâmpină critici chiar în interiorul propriului partid. Gunter Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag a declarat pentru Spiegel că Germania nu are voie să îndepărteze persoanele cu înaltă calificare de piața muncii germană. Și vicepreședintele grupului parlamentar liberal (partener de coaliție al conservatorilor) a spus în context că libertatea de mișcare este unul din principiile de bază ale Uniunii Europene de care profită, de altfel, și cetățenii germani.
Friedrich e îngrijorat că ar veni în Germania prea mulți români și bulgari care ar căuta să profite de sistemul social dezvoltat din țară. Datele oficiale arată însă că situația nu e chiar așa cum o descrie ministrul de interne. În 2012, de exemplu, s-au stabilit în Germania circa 176.000 de cetățeni români și bulgari. 86.000 s-au întors în țara de origine. Numărul șomerilor înregistrați în acest grup de populație a fost de 11.606. E drept că este o creștere de 35%, dar media șomerilor este sub cea națională. Se pune așadar întrebarea: de unde vine acea amenințare?
Vaticanul, pe ultima sută de metri înainte de conclav (Wall Street Jornal)
În ultimele zile, cei 115 cardinali care alcătuiesc forul de alegere a noului Papă au avut întâlniri preliminare. Eu negociat voturi, s-au retras în rugăciune și au trasat priorități pentru noul Suveran. Evenimentul așteptat de întreaga lume va începe mâine după amiază.
În Capela Sixtină, mai exact, care acum este în pline pregătiri pentru eve