Locuitorii din insulele Falkland, o colonie britanică din Atlanticul de sud, situată la 500 de kilometri est de coasta Americii de sud, votează într-un referendum de două zile privind rămânerea în cadrul Regatului Unit.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
La referendumul din insulele Malvine/Falklands sunt chemaţi 1.672 de cetăţeni cu drept de vot, din totalul de circa trei mii câţi numără insulele, cu o suprafaţă de circa 12 mii de kilometri pătraţi, dar Argentina, care are pretenţii teritoriale asupra arhipelagului pe care-l numeşte Malvine, a declarat deja referendumul "ilegal şi irelevant".
Rezultatul referendumului nu este în dubiu: se aşteaptă ca peste 95% dintre votanți să se pronunțe pentru păstrarea statutului actual, puținii care votează "Nu" fiind susţinători ai independenței și nu ai unei integrări în statul argentinian.
Președintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a contestat legitimitatea referendumului, susținând că mulți dintre cei care votează au fost "implantaţi" acolo.
Un membru al Consiliului Legislativ al insulelor, Dick Sawle, a contrazis-o pe președinta Kirchner, spunând că aici populația s-a stabilit treptat de-a lungul timpului, ca și în America de sud, fără ca procesul să fie însă acompaniat de dizlocarea populației indigene.
Controversa pleacă de la faptul că Argentina susține că insulele i-au fost transferate de imperiul spaniol în secolul al XVIII-lea, în timp ce Marea Britanie susține că acolo au existat dinainte coloniști britanici și că arhipelagul a fost guvernat fără întrerupere de Londra din 1833 încoace.
Ofensivă diplomatică
Argentina a lansat o campanie diplomatică pe plan internațional, cel mai activ fiind ministrul de Externe, Hector Timerman, care a acuzat Marea Britanie de rea credință, prin sfidarea dreptului internațional și a rezoluțiilor Adună