Liberalii sunt gata să propună modificarea normelor legale ce prevăd interzicerea simbolurilor comuniste, aşa încât restricţia să rămână în vigoare, deşi Comisia de la Veneţia a constatat că actul încalcă dreptul la libera exprimare.
La sfârşitul săptămânii trecute, membrii Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg, cunoscută sub denumirea de Comisia de la Veneţia, au constatat că decizia Parlamentului de a interzice simbolurile comuniste, secera şi ciocanul, contravine articolelor 10 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertartea de exprimare şi la libertatea de întrunire şi asociere.
„PCRM nu pune în pericol democraţia“
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Christoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Veneţia, susţine că norma „suferă mai multe deficienţe“. Raportorul mai spune că PCRM nu pune în pericol democraţia.
„Interzicerea unor simboluri politice este permisă doar atunci când acestea promovează partide care prezintă pericol pentru democraţie. Nu este şi cazul Moldovei, care a devenit membră a Consiliului Europei în 1995. Considerăm că, în acest moment, PCRM nu prezintă un pericol real pentru democraţie“, declară Christoph Grabenwarter.
Legea privind partidele politice a ajuns subiect de dezbateri la Comisia de la Veneţia după ce, anul trecut, la iniţiativa liberalilor, a fost votată interzicerea utilizării pe teritoriul ţării noastre, în scopuri politice, a ideologiilor totalitare şi a simbolurilor regimului comunist. Ulterior, comuniştii au contestat restricţiile la Curtea Constituţională. La rândul lor, magistraţii au cerut avizul Comisiei de la Veneţia.
„În comparaţie cu alte state, Moldova a suferit înzecit de pe urma acestui regim. Până la urmă, pentru uzul intern, contează hotărârea Curţii Constituţionale. Dacă va fi ne