În maximum cinci ani, situl arheologic de la Micia va fi transformat într-un punct de atracţie turistică, iar aici se va amenaja şi un muzeu, asta şi cu sprijinul administraţiei locale de la Veţel.
„Situl de al Micia este aproape la fel de mare şi de valoros din punct de vedere ştiinţific, ca şi Ulpia Traiana sarmizegetusa. Acolo a fost un castru roman, au fost băi romane…Am depus cererea de finanţare la Ministerul Culturii, dar avem şi sprijinul colegilor noştri de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Vom încerca să punem pe picioare, pentru luna august, când sunt zilele Veţelului, o primă expoziţie cu piese arheologice care az fost scoase în decursul ultimilor 20 de ani din situl de la Micia. Primăria ne va pune la dispoziţie spaţiul necesar, păzit 24 de ore din 24”, a declarat Liliana Ţolaş, directorul Muzeului Civilizaţiei dacice şi Romane Deva, care a recunoscut că cea mai mare parte a energiei este canalizată acum în această direcţie. O parte a exponatelor sunt al MCDR, o parte la Bucureşti sau chiar al Căminul de vârstnici de la Brănişca, dar toate se vor întoarce acasă, adică la Micia. Este vorba despre leii funerari, acre sunt acum la Căminul de al Brănişca, iar MCDR tocmai a primit aprobare de la Minister să îi aducă. „îi vom restaura şi îi vom duce la Micia, pentru că au fost descoperiţi în situl de al Micia. Aceasta este una dintre surprizele pregătite pentru cei care vor participa la Zilele Veţeleului”, a mai spus Liliana Ţolaş. Iar administraţia locală de la Veţel contribuie şi cu amenajarea drumurilor comunale, unul dintre ele ajungând până în marginea sitului arheologic.
Micia (azi Veţel) a constituit o importanta aşezare romană, dezvoltată în jurul marelui castru de aici. Deşi avea numai statut rural, aşezarea prezenta un înalt grad de urbanizare, cu reţea stradală ortogonală, edificii publice monumentale - terme, amfiteatru etc.- şi