Trupele sud-coreene şi americane au început luni exerciţiile militare anuale, pe fondul celor mai puternice tensiuni din Peninsula Coreeană din ultimii trei ani. Regimul de la Phenian a ameninţat atât Seulul, cât şi Washintonul cu atacuri nucleare şi cu denunţarea armistiţiului semnat în 1953, iar luni a suspendat linia de comunicare în caz de urgenţă cu Coreea de Sud, informează BBC şi Reuters.
Exerciţiile militare comune sud-coreeno-americane, cunoscute sub denumirea de „Key Resolve“, vor dura două săptămâni şi implică aproximativ 13.000 de trupe, scrie BBC. Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, sunt implicaţi până la 10.000 de militari din partea Seulului şi circa 3.500 de soldaţi americani.
Un alt exerciţiu militar aflat în desfăşurare de la începutul lunii martie este Foal Eagle. Ambele exerciţii militare au loc anual, iar de obicei suscită criticile regimului de la Phenian, care le asimilează unei invazii a Nordului de către Sud cu ajutorul Washingtonului.
În acelaşi timp, şi Coreea de Nord va desfăşura exerciţii militare în această săptămână, ceea ce îi face pe sud-coreeni să fie şi mai atenţi la ce se întâmplă la nord de zona demilitarizată. Asta, în contextul în care Phenianul a ameninţat că va renunţa la armistiţiul semnat în 1953, acord care a încheiat temporar războiul celor două Corei, şi la pactul de nonagresiune semnat cu Seulul.
Nord-coreenii au ameninţat că vor renunţa la linia de comunicare în caz de urgenţă cu Coreea de Sud dacă exerciţiile militare cu SUA nu vor fi abandonate şi, aparent, s-au ţinut de cuvânt. Potrivit Ministerului Unificării din Coreea de Sud, eforturile de a contacta Phenianul prin intermediul liniei respective au fost în zadar. Linia, instalată în 1971, a mai fost tăiată de cinci ori până acum, penultima oară în 2010.
De asemenea, Phenianul a ameninţat că va renunţa la linia de comunicare