O circulară a ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, a stârnit reacţia dură a preşedinţilor de consilii judeţene. Era vorba despre plata arieratelor autorităţilor locale, în valoare de 1,18 miliarde lei. „Este un abuz. Am protestat şi voi protesta în continuare până se va reveni la normalitate”, a declarat imediat după aflarea veştii Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, dar şi al Uniunii Consiliilor Judeţene din România.
Liviu Voinea a explicat, sâmbătă, că măsura este o condiţie pentru ca negocierile cu FMI să continue.
„Arieratele sunt de 1,18 miliarde şi la nivelul autorităţilor locale, faţă de 840 milioane la sfârşitul lunii decembrie. Mai sunt şi alte plăţi restante care se apropie de termenul de 90 de zile şi care vor deveni arierate şi vor trebui plătite. Noi avem o prevedere foarte clară în acordul cu FMI: nu intrăm în boardul Fondului Monetar Internaţional în iunie dacă nu îndeplinim această condiţie”, a spus Liviu Voinea, citat de Agerpres. Acesta a precizat că statul a decis să împrumute autorităţile locale cu 800 de milioane lei, pe cinci ani, tocmai pentru a plăti arieratele.
CJ Constanţa a aprobat un împrumut pentru plata arieratelor
De altfel, pe 24 februarie, Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat, într-o şedinţă extraordinară, contractarea unui împrumut de la Ministerul Finanţelor, pe cinci ani, în valoare de maximum 18.084.045 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie. „E vorba de datorii mai vechi de 90 de zile.
Datorii care înseamnă facturi de bunuri, servicii pe care diferiţi prestatori le-au făcut către Consiliul Judeţean sau către ordonatorii secundari sau terţiari de credite aflaţi în subordinea Consiliului Judeţean”, a precizat Nicuşor Constantinescu.
Practic, vorbim des